?Mahkeme tebligatlarını e-mail'le yollayın'

Haber Giriş : 01 Eylül 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargının posta giderlerindeki aşırı artıştan yakınan Adalet Bakanlığı, mahkeme çağrılarının posta yerine elden ya da telefon, faks veya e-maille yapılmasını istedi.

Başsavcılıkların ve mahkemelerin tebligat ücretlerinin merkezden ödenmesine ilişkin 2004 yılında PTT'yle yapılan anlaşmanın ardından yargıdaki posta giderlerinde büyük bir artış meydana geldi. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı, posta masraflarını azaltmak için başsavcılıklara ve mahkemelere tebligat usulleri konusunda uyarı yazısı gönderdi.

Davacı, davalı, tanık, bilirkişi, mağdur ve şikayetçilere tebligat gönderilirken yanlış uygulamalar yapıldığı belirtilen yazıda, adliyede hazır bulunan kişilere elden yapılabilecek tebligatların daha sonra posta aracılığı ile yollanmasının gereksiz masrafa yol açtığına dikkat çekildi. Bakanlık, tebligatların telefon, faks, elektronik posta gibi farklı iletişim araçlarıyla da yapılabileceğini hatırlatarak posta dışındaki bu usullerin de kullanılmasını istedi.

Adliyelere gönderilen yazıda, posta giderlerinde önceki yıllara göre meydana gelen aşırı artışın sebepleriyle ilgili olarak, ?Bu artış, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun resmî tebligata ilişkin emredici hükümlerinin çok geniş uygulanmasından, adliyelerde hazır bulunan kişilere elden yapılabilecek tebligatların da posta aracılığı ile gönderilmesinden, posta dışındaki tebligat usullerinin yeterince kullanılmamasından, şahsen yapılması gereken bazı tebligatların yanlışlıkla re'sen yapılmasından kaynaklanmaktadır.? açıklamasına yer verildi.

Yapılması gerekenler ise şöyle sıralandı: Kanuni zorunluluk olmayan kişilere tebligat yapmayın. Adliyelerde hazır bulunan kişilere evrakları elden verin. Tanık, bilirkişi, mağdur ve müştekileri telefon, telgraf, faks ve elektronik posta ile davet edin.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber